Het laatste nieuws, trainingen en vacatures.

Wat vinden de ‘proefondernemers’ van het CVJO?

De maand juni 2017 is uitgeroepen tot ‘Maand van het Ondernemerschap’. Ben jij (of ken jij) die startende of al wat ervaren ondernemer, die gratis wil kennismaken met het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Doetinchem? Dit was onze oproep en daar is massaal gehoor aan gegeven.

Onderstaande ondernemers hebben deze kans met beide handen aangegrepen

Ilona Schuyzeman-Heerink – www.goldenbluesupport.com/  (VA)
Ronald Treijtel – www.collincrowdfund.nl (Crowdfunding)
Freek Fokkink –
Annemieke Bremmer – www.annemiekebremmer.nl (begeleiding in storytelling)
Maureen Story – www.voedingvoordegeest.nu (coaching over gezonde voeding voor lijf en geest)
Tim van der Sman – www.linkmakers.nl (hoe gebruik je de kracht van LinkedIn)
Laura van Arragon – www.miss-psychology.nl (psycholoog)

Hoe is dat nou om een maandje mee te draaien bij het CVJO? Ik vroeg het hen en kreeg verrassend leuke antwoorden. ‘Het is een laagdrempelige manier van kennismaken. Ik ben op zoek naar meer balans tussen werk en privé en daar past ook een externe werkplek in die ik flexibel kan gebruiken’, aldus Ronald Treijtel. Hij voelt zich welkom en ervaart veel positieve energie.

Gezamenlijke workshop

Maureen (voeding voor de geest) en Laura (Miss Psychology) hebben elkaar bij het CVJO leren kennen en er was direct ‘een klik’. Behalve dat, hebben ze het briljante idee opgevat om samen iets te organiseren. Zo gezegd, zo gedaan. Op 26 juni gaven zij gezamenlijk de workshop Vitality. Een interessante presentatie waar je verteld werd wat het effect is van stress op je hormonen en je psyche en hoe je dit weer in balans kan krijgen. Een mooi voorbeeld dus hoe samenwerkingen kunnen ontstaan binnen het CVJO.

Pluspunten

Op mijn vraag “Wat vind je het grootste pluspunt van het CVJO”, kwamen in veel antwoorden de woorden terug zoals: samenwerken, verbinden, gezellig, elkaar versterken, onderlinge verbondenheid en inspirerend. Dat bevestigt in ieder geval onze doelstelling en we zijn blij dat het zo ervaren wordt.

Drukbezochte workshop Vitality van Maureen en Laura

MBO’ers op stage bij CVJO

Een twintigtal MBO’ers van Rijn-IJssel College hebben in de afgelopen periode aan een mooi project gewerkt. Onder de deskundige leiding van hun mentor Marco Groen kwamen mooie campagnes tot stand.

Noem het een promotieplan, een activatiecampagne of een 360 campagne. De opdracht was: ‘Breng Het Ondernemerscafé van het CVJO onder de aandacht bij ondernemers uit de gemeente Doetinchem’.

Zwaar onder de indruk

Ik heb de verslagen gezien en gelezen. Wat een originele ideeën hebben deze leerlingen bedacht om het Ondernemerscafé voor het voetlicht te brengen. Dat varieert van Project O (als tegenhanger van Project X), het gebruik van beplakte spiegels, Het Social Café (gebaseerd op Tinder), het Ondernemerscafé als Time-Out en Teambuildingsspellen. Het voert te ver om hier alle projecten afzonderlijk te bespreken. Daarom liggen ze ‘ter inzage’ bij het CVJO. Ik ben benieuwd of jij ook zo onder de indruk bent van deze briljante vondsten.

Lotte

Onze stagiaire Lotte Aartsen heeft dit project begeleid. Voor haar weer een interessante aanvulling op haar eigen ‘opdracht’ bij het CVJO, namelijk helpen bij het opstarten van ons Ondernemerscafé.

 

Tegengaan onredelijk lange betaaltermijnen

Doe jij als MKB’er of zelfstandig professional zaken met grote ondernemingen? Dan valt het vanaf 1 juli 2017 positief voor je uit. Vanaf die datum is het namelijk bij wet geregeld dat betalingstermijnen van langer dan 60 dagen, niet meer worden overeengekomen.

Handelsrente

Overeenkomsten met betaaltermijnen van langer dan 60 dagen worden nietig verklaard. De betaaltermijn wordt van rechtswege omgezet in een betaaltermijn van 30 dagen. Als de afnemer de factuur pas na 30 dagen betaalt, is van rechtswege wettelijke handelsrente verschuldigd over de termijn die de 30 dagen overschrijdt.

Geduld

Eind september 2016 wordt eerst vanuit de Tweede Kamer (door Agnes Mulder en Mei Li Vos) een initiatiefvoorstel ingediend. Voordat dan uiteindelijk per 1 juli deze wet van kracht gaat, moet het ook nog door de Eerste Kamer. En dan heb ik het nog niet eens over de tussentijdse wijzigingen. Hoe dan ook, het duurt even maar dan heb je ook wat.

Sluiproute

Het is in Nederland gebruikelijk om binnen 30 dagen of eerder een rekening te betalen. Sinds 16 maart 2013 is bij wet (artikel 6:119a Burgerlijk Wetboek) vastgelegd dat de wettelijke betalingstermijn tussen ondernemingen (B2B) 30 dagen is. Deze wet bevat een uitzonderingsbepaling, waardoor betaaltermijnen eindeloos kunnen worden opgerekt, indien dat voor geen van de partijen nadelig is. Deze sluiproute weten leveranciers van grote bedrijven in de praktijk goed te benutten, waardoor leveranciers of dienstverleners worden geconfronteerd met betaaltermijnen van wel 90 dagen, met uitschieters van 120 dagen of meer.

Onderlinge afspraken

De nieuwe wet sluit de sluiproute af en verbetert de juridische positie van de MKB-leveranciers en ZZP’ers als zij handelsbetrekkingen aangaan met een grote onderneming. Betaling binnen 30 dagen blijft leidend, maar bedrijven mogen onderling een betalingstermijn van maximaal 60 dagen afspreken. (bron: Arwin Mulderij, gepubliceerd op rechtblog.nl)

Succesvol eerste Ondernemerscafé, de volgende op 7 juli

We kijken met veel plezier en trots terug op het eerste Ondernemerscafé van 2 juni. Een geweldige opkomst en interessante sprekers maakten dit evenement tot een groot succes.

Ontspannen

Na de officiële opening door Jeroen Westdijk, voorzitter van de RvT van het CVJO, was het de beurt aan Robby Welling. Deze gedreven Doetinchemse horecaondernemer deelde op een ontspannen manier zijn jarenlange ervaringen op het gebied van ondernemen in de horeca en alle ‘zijwegen’ die hij bewandelde.

Lovend artikel

Ik heb bewondering voor de deelnemers aan de blogpresentatie die rond vijf uur plaatsvond. 28 Graden, volle bak, vlak voor het Pinksterweekend, en dan een half uur naar mij, ‘de Blogjuf’ luisteren. Het was een korte maar krachtige bloglezing en werd door de aanwezigen zeer gewaardeerd. Reinier Kroesen, verslaggever van o.a. Stad Doetinchem, zorgde voor een mooi artikel in deze regionale uitgave.

Tweede Ondernemerscafé op 7 juli 2017

Heb je de vorige bijeenkomst gemist en ben je toch heel benieuwd naar dit nieuwe initiatief van het CVJO? Dat kan. Op vrijdag 7 juli vindt het tweede Ondernemerscafé plaats. Deze staat in het teken van sociaal ondernemerschap.

Bind!

Jan van Ulst (van de Groenmakers) komt vertellen over een nieuw initiatief van Bind! Dit MVO-platform is een snel groeiend netwerk van werkgevers die kansen willen creëren voor Achterhoekers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkgevers die op zoek zijn naar mensen met bijzondere talenten en daar werk van maken. Hierin ligt de uitdaging voor bind! om werkgevers te informeren en te inspireren. Tenslotte verzorgt de Rabobank een gratis workshop over de mogelijkheden van financiering voor kleine ondernemers/starters.

Jij kom toch ook?

Kortom, we zien je graag op vrijdagmiddag 7 juli bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap aan de Terborgseweg 20 te Doetinchem. Aanvang 16.00 uur tot plm. 17.30 uur. Waar moet ik me opgeven dan? Nou, gewoon op onze Facebookpagina aangeven dat je gaat.

Marianne Kock, aanjager van het CVJO-Doetinchem

Nieuw bij CVJO, het Ondernemerscafé

Op de eerste vrijdag van de maand opent het CVJO haar deuren voor alle (startende) ondernemers. Niet alleen om kennis te maken met deze ondernemersclub maar vooral ook om te netwerken en je vragen te stellen.

Doel

Het CVJO biedt ondernemers de gelegenheid om al hun ondernemersvragen te stellen. Dat kan variëren van vragen op het gebied van het maken van een ondernemingsplan, het uitvoeren van een marktonderzoek, het stellen van marketingvragen tot het maken van een logo of website. En dat alles op een laagdrempelige manier. Zie het als een soort inloopspreekuur waar je je vragen kunt stellen en advies kunt inwinnen. Behalve de CVJO-ondernemers zit ook een aantal experts voor je klaar op het gebied van financiën, juridische zaken en ondernemersvragen.

Thema

Per keer kiezen we een bepaald thema en nodigen we een spreker uit die hierover een korte presentatie houdt. Het thema van het eerste Ondernemerscafé is: Horeca in Doetinchem. We hebben Robby Welling, eigenaar van meerder horecabedrijven in Doetinchem, bereid gevonden om zijn ervaringen als horecaondernemer met ons te delen.

Blogworkshop

Voordat we ‘aan de borrel gaan’ neemt Helma Folman van Het Blogbureau je mee in de wondere wereld van het bloggen. En dan vooral het Nut en de Noodzaak van het bloggen. Na deze korte maar krachtige presentatie weet wat je te doen staat 😉

Primeur

Deze feestelijke eerste keer op VRIJDAG 2 JUNI begint met een officiële opening van Jeroen Westdijk, voorzitter van de Raad van Toezicht van het CVJO en ondernemer bij Confirm. Wil jij bij het eerste Ondernemerscafé aanwezig zijn? Dat kan. Like onze Facebookpagina en geef aan dat je aanwezig bent op dit gratis event.

Ondernemerscafé - CVJO

Maand van het Ondernemerschap

De maand juni 2017 is uitgeroepen tot ‘Maand van het Ondernemerschap’. Ben jij (of ken jij) die startende of al wat ervaren ondernemer, die gratis wil kennismaken met het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Doetinchem? Dan is dit je kans. In de maand juni kun je ervaren hoe het is om je kantoor op zolder te verruilen voor een gezellige werkplek bij het CVJO.

Vliegende start

Het gaat natuurlijk niet alleen om de gezelligheid. maar zeker ook om sparren met gelijkgestemden, je vragen kunnen stellen over ondernemerschap en het ontmoeten van collega-ondernemers. Ervaar hoe het jou en je bedrijf een vliegende start kan geven.

Gratis

Dus. Ben je op zoek naar inspiratie, de ondernemersvibe of een gezellige werkplek, schuif dan aan in het Centrum voor Jong Ondernemerschap in Doetinchem en kom gratis ‘flexen’! Je hoeft (nog) geen ondernemer zijn, en ook niet jong:-). En, is gratis dan ook écht gratis of zitten er nog addertjes onder het gras? Ja, het is écht gratis en nee, geen addertjes. De enige ‘tegenprestatie’ die we vragen zijn tips of suggesties voor het CVJO. En zijn we benieuwd wat jij het CvJO te bieden hebt.

Aanmelden

Meld je aan door simpelweg even binnen te stappen (we zitten tegenover het gemeentehuis) of stuur een e-mail naar Lotte@cvjodoetinchem.nl.

#maandvanhetondernemerschap

Smash en It’s Language zoeken het hogerop

De jongens van Smash, Niels Nibbeling en Pieter Schouten verhuizen per 1 juni. Ze verruilen hun flexwerkplek voor een heus kantoor. Spijtig voor de collega-ondernemers bij het CVJO maar voor de heren een mooie kans voor verdere groei.

Meerwaarde

Uiteraard ben ik erg benieuwd naar hun ervaringen van de afgelopen twee jaar die ze bij het CVJO hebben doorgebracht. Op mijn vraag wat voor hen de meerwaarde is om aan te sluiten bij het CVJO zegt Niels het volgende. “De meerwaarde van het CVJO is bij ons vooral dat we ons in ons eerste ondernemersjaar hebben kunnen ontwikkelen. CVJO is een warme club enthousiaste ondernemers die al snel aanvoelde als familie. Je leert hier samenwerken, met kritiek omgaan. Maar je leert ook van elkaars fouten. Ik denk dat wij hier zeker een vliegende start hebben kunnen maken.”

De mannen van Smash hebben bij het CVJO Geert Römer (van Geert Römer Videoproducties) leren kennen die hun bedrijf sinds een half jaar versterkt. Pieter en Niels houden zich bezig met het creatieve vak (waar ze goed in zijn) en Geert doet acquisitie en denkt mee in concept. Het ligt voor de hand dat Geert met hen mee verhuist.

Slechts één verdieping

Ook Michiel Sanders van It’s Language sluit aan bij Pieter, Niels en Geert. De heren zijn toe aan ‘de volgende stap’ én aan een eigen ruimte. Deze gaan ze op hun eigen wijze (of eigenwijs) inrichten. In ieder geval geheel in een eigen stijl. Gelukkig geldt hier niet ‘uit het oog, uit het hart’, want ze zitten slechts één verdieping hoger, in hetzelfde pand.

Tot slot heeft Niels nog een mooie ‘aanbeveling’ én een tip voor de achterblijvers.

“Het CVJO is een mooie ingang naar een succesvolle toekomst. Door de waardevolle feedback van de overige ondernemers leer je steeds meer over het ondernemersvak. Wat niet wegneemt dat je er zelf hard aan moet (blijven) werken”

Het wordt stil(ler) op de benedenverdieping; ze zorgden wel voor gezellige reuring. De ondernemers van het CVJO wensen de heren goede zaken en succes met de verhuizing.

Smash-CVJO

Drie nieuwe stagiaires stellen zich voor

Sinds begin mei hebben drie jongedames hun tijdelijke intrek genomen bij het CVJO-Doetinchem. Vera, Lotte en Lale. Ieder met hun eigen opdracht. De dames, alle drie studerend aan het Graafschap College, stellen zich graag even voor.

  1. Ik ben Lotte Aartsen (17) en woon samen met mijn ouders en broertje in Meddo (Winterswijk). Ik volg de opleiding Facilitair Leidinggevende. Ik zit in het eerste jaar en loop 10 weken stagen bij het CVJO. Mijn stageopdracht is het opstarten van het ondernemerscafé. Ook ben ik bezig met het maken van een ontruimingsplan en een risico inventarisatie voor het CVJO-gebouw.
  2.  Mijn naam is Vera Ouwens (17) en woon samen met mijn ouders en 2 broers in Zevenaar. Ik zit nu in het eerste jaar van de opleiding Juridisch Administratief Dienstverlening (JAD). Het doel van mijn stage is om 3 competenties te ontwikkelen aan de hand van mijn eigen gemaakte POP (persoonlijk ontwikkelingsplan). Daarnaast moet ik 10 werkzaamheden verrichten waarvan ik de resultaten in mijn stageverslag verwerk.
  3. Ik ben Lale Cebrayilova en ik kom van oorsprong uit Azerbeidzjan. Ik ben nu vierenhalf jaar in Nederland en woon met mijn partner in Doetinchem. Ik volg de opleiding juridische dienstverlening. Mijn werkzaamheden bestaan uit ondersteuning voor Simone Jansen/Achterhoek Werkt, op het gebied van werving en selectie.

Op de vraag naar hun ervaring tot nu toe zijn de dames unaniem. Een relaxte en gezellige sfeer waarbij je niet echt een kantoorgevoel hebt.

Lotte-Lale-Vera-stagiaires-CVJO

We wensen Vera, Lotte en Lale een fijne en leerzame tijd bij het CVJO.

Wat heeft fietsen met bloggen te maken?

Op zich heeft fietsen niets met bloggen te maken. Of je moet toevallig over fietsen willen bloggen 😉 Maar als je weet dat de vorige nieuwsbriefmaker, Gerrit Geuvers van Bizzstory, vol enthousiasme aan een nieuwe uitdaging is begonnen, te weten, Het Wielercafé. En dat de nieuwe nieuwsbriefmaker blogexpert is bij Het Blogbureau. Voilà, dan is er dus toch een verband.

Even voorstellen

Ik ben Helma Folman en woon samen met mijn echtgenoot in het prachtige Doetinchem, de parel van de Achterhoek. Vanaf maart 2016 ben ik begonnen met mijn eigen onderneming, Het Blogbureau, en nog geen maand later had ik me aangesloten bij het Centrum Voor Jong Ondernemerschap. Want als eenpitter is het bij tijd en wijle een eenzame aangelegenheid. Niet om daar zielig over te doen maar, collega-ondernemers om je heen helpen je als starter op allerlei gebied. En dan heb ik het niet alleen over ‘het gezellige praatje bij het koffiezetapparaat’.

Wat doet Het Blogbureau?

‘Oh, dus jij schrijft blogs voor anderen’, is wat ik soms hoor bij het noemen van mijn bedrijfsnaam. Nou, nee! Ik overtuig en leer de zelfstandig professional vooral ZELF in de pen te klimmen en wat het nut en de noodzaak van het bloggen is. Een kijkje achter de schermen of het delen van je expertise is toch écht iets wat de ondernemer zelf moet doen. Je neemt daarbij niet alleen je (toekomstige) klant maar ook jezelf serieus. Uiteraard kan ik helpen bij het HOE, WAT en WAAROM van het bloggen.

Workshopruimte

Blogworkshop Het BlogbureauEn hoe doe ik dat dan? Door een spreekkamer te reserveren – in de centrale agenda – als ik een klant een-op-een begeleid bij zijn of haar blogavontuur. Of door de workshopruimte te ‘blokken’ in diezelfde agenda. Deze ruimte is bij uitstek geschikt om in groepsverband trainingen en workshops te geven.

Nieuwe website

Aan mij de eer jou maandelijks op de hoogte te houden van het reilen en zeilen binnen het CVJO. Dat kan variëren van het voorstellen van nieuwe starters tot nieuws op het gebied van het ondernemerschap. Of van mooie samenwerkingsverbanden tot inspirerende evenementen. Wat ik al kan verklappen is dat er momenteel achter de schermen hard gewerkt wordt aan de nieuwe look and feel van de website van het CVJO. Ik vertel je er graag meer over in de volgende nieuwsbrief.

Vragen staat vrij

In het kader van #durftevragen, mijn vraag aan jou? Heb jij suggesties voor onderwerpen voor (toekomstige) nieuwsbrieven van het CVJO, dan hoor ik ze graag. En misschien heb je nog ideeën voor nieuwe rubrieken zoals:
lezersnieuws (een artikel n.a.v. van ingezonden mail van een lezer, niet persé een CVJO’er) of de agenda van (een werkdag van een CVJO’er uitgelicht).
Zomaar wat voorbeelden. Ik ben benieuwd naar jouw suggesties. Mail deze naar info@blogbureau.nl en misschien vind je jouw idee terug in een van de volgende nieuwsbrieven.

Stagiair Julia Stegeman zwaait af

Onder het toeziend oog van Suzanne Jansen, examinator van het Graafschapcollege, neemt Julia Stegeman de toehoorders mee in de kerntaken die zij vervulde tijdens haar stageperiode bij het Centrum voor Jong Ondernemerschap. Een korte maar krachtige eindpresentatie.

Knikkende knieën

Ondanks de klotsende oksels en knikkende knieën begint Julia voortvarend haar eindpresentatie. Het begint met een verrassende video (gemaakt door Silvio van Maasbommel, voormalig stagiair bij het CVJO) waardoor het ijs enigszins gebroken is. In een korte maar krachtige presentatie omschrijft Julia vervolgens de vier belangrijkste kerntaken waaraan zij de afgelopen 20 weken heeft meegewerkt.

Sparringpartner

Voordat de examinator haar eindoordeel kenbaar maakt, geven verschillende ondernemers feedback op de opdrachten die Julia voor hen verrichtte. Kreten als ‘je kunt het met een gerust hart aan haar overlaten’ en ‘ze is een fijne sparringpartner’ zijn natuurlijk heel fijn om te horen. Ze heeft de ondernemers ondersteund op het gebied van marketing, communicatie en evenementen.

Veel succes

We feliciteren Julia Stegeman met het behalen van haar praktijkexamen. Ze heeft haar stage succesvol afgerond en we gaan haar missen! We wensen haar veel succes bij haar vervolgopleiding.